Reisorganisatie Tui annuleerde onlangs voorlopig alle vakantiereizen naar de Spaanse eilanden, als gevolg van code oranje. Daardoor zagen veel werknemers hun welverdiende vakantie in rook op gaan.
Wat gebeurt er met de door de werknemer reeds opgenomen vakantiedagen voor die geplande reis? Boekt u ze terug of moet de werknemer ze alsnog opnemen?
Vakantieverlof wettelijk recht
Een werknemer heeft jaarlijks wettelijk recht op 4 weken vakantieverlof. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer daadwerkelijk op vakantie gaat of thuisblijft als vakantiedagen worden opgenomen.
De werknemer dient daartoe een verzoek in tot het opnemen van vakantiedagen bij de werkgever en is daarover dus in overleg getreden met de werkgever. De werkgever stelt daarop de vakantieperiode vast.
De vastgestelde vakantieperiode kan en mag daarna niet meer eenzijdig door werknemers worden gewijzigd. De werknemer heeft die periode immers zelf aangevraagd en de werkgever heeft die periode vastgesteld. Als een werknemer de data toch wil wijzigen, zal hij opnieuw in overleg moeten treden met de werkgever. Door Corona, en als gevolg daarvan het annuleren van vakantiereizen, ontstaat een nieuwe situatie die tot op heden niet voorkwam: werknemers willen de vastgestelde vakantieperiode wijzigen of intrekken.
Goed werkgeverschap
Werkgevers dienen het wijzigen of intrekken van de verlofaanvraag, als dit een redelijk verzoek is, te accepteren op grond van ‘goed werkgeverschap’. Alleen als er sprake is van ‘gewichtige redenen’ kan de werkgever het verzoek weigeren.
Veel werkgevers voeren aan dat zij geen wijzigingen accepteren omdat in de toekomst zal leiden tot te veel vakantieaanvragen op één moment. Werknemers zijn van mening dat zij niet om een nieuw moment, maar om een teruggave van hun dagen vragen. Het gaat dus om ‘goed werkgeverschap’ versus ‘goed werknemerschap’.
Wie trekt er aan het langst eind?
Er zijn nog geen rechterlijke uitspraken hierover bekend, dus wees over en weer redelijk en vindt een oplossing!
Philippine Hoyng